niedziela, 18 sierpnia 2013

ciasto drożdżowe z prodżiża



Ciasto drożdżowe z prodżiża z czereśniami

składniki:
- 450 g mąki;
- 100 g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 20 g świeżych drożdży;
- 200 ml ciepłego mleka;
- 60 g miękkiego masła;
- szczypta soli;
- 3 żółtka;

- 0,5 kg czereśni - pokrojonych na pół i bez pestek;
- cukier puder;

          Wymieszać 20 g drożdży z 1/3 porcji ciepłego mleka i odstawić na 20-30 min.
     Dodać resztę mleka, 3 żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy (ew. ekstrakt z wanilii), sól i mąkę (koniecznie w podanej kolejności!). Wyrabiać aż ciasto będzie puszyste. Prodżiż wysmarować masłem, ułożyć w nim ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz.
     Czereśnie umyć, wydrylować, przekroić na pół i posypać cukrem pudrem. Odstawić na 30 min. Następnie odlać powstały sok i ułożyć je na wyrośniętym cieście. Posypać grubo cukrem pudrem.
    Piec 40-50 min. Ja piekę podłączając 2 grzałki.
    Po wyjęciu można ponownie oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz