czwartek, 15 sierpnia 2013
Racuszki z malinami
Racuszki z malinami
/przepis pochodzi ze strony www.whiteplate.blogspot.com/
składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- olej roślinny do smażenia (używam arachidowego)
Mąkę przesiać, połączyć z solą.
Jajka ubić z mlekiem i masłem, dodać pokruszone drożdże i wanilię, odstawić na 10 minut. Połączyć z mąką. Dokładnie zmiksować. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając miskę ściereczką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Racuszki smażyć z obu stron na złoto i szybko odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć je z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz