12 marca premierę miał nowy przewodnik Michelin. Na tę czerwoną książkę z niecierpliwością czekają restauratorzy i szefowie kuchni oraz smakosze na całym świecie. W 2013 r. Polska doczekała się swojej pierwszej gwiazdki Michelin, która została przyznana Wojciechowi Modestowi Amaro i jego Atelier Amaro. Tegoroczne zestawienie potwierdziło klasę szefa Amaro. Podobno utrzymać przyznaną już gwiazdkę jest równie trudno co ją zdobyć, zaś sam Amaro twierdzi, że nie spoczywa na laurach. Ja czekam na kolejne gwiazdki i wyróżnienia. Zawsze kibicuję zdolnym i pracowitym ludziom, a Wojciech Modest Amaro niewątpliwie te cechy łączy.
Odrobina historii.
Zanim napiszę, jaki był wynik tegorocznego zestawienia, warto wspomnieć skąd wzięła się sama idea publikowania przez koncern produkujący opony przewodnika, który stał się biblią i wyrocznią dla miłośników kuchni i restauratorów.
Pierwszy przewodnik Michelina ukazał się w 1900 r. Wymyślili go bracia André i Edouard Michelinowie, właściciele niewielkiej fabryczki opon rowerowych i samochodowych. W tamtym czasie po drogach jeździło niewiele samochodów, ale bracia uznali, że każdemu szoferowi przyda się książeczka, która zawiera instrukcję obsługi automobilu, cen benzyny oraz adresów warsztatów i hoteli, w których można by zatrzymać się na noc.
Do 1919 r. przewodnik był drukowany na koszt firmy i rozdawany za darmo. Później bracia kazali sobie płacić 7 franków za egzemplarz. Obecna cena wynosi ok. 23 euro.
Francuzi jak powszechnie wiadomo są smakoszami, więc poszukiwali miejsc gdzie można dobrze zjeść. Tę potrzebę zauważyli bracia Michelin i przyłożyli się do części kulinarnej przewodnika. Zorganizowali tajną armię agentów, którzy anonimowo sprawdzają restauracje, smak dań, jakość obsługi czy wystrój, a także pracę kelnerów. Agenci dokładnie studiują kartę dań i obserwują reakcje innych klientów. Później wystawiają ocenę, która zamieszczona w przewodniku, może wynieść restaurację na wyżyny bądź strącić ją na dno a z jej szefa uczynić bankruta. Efektem pracy tajnych agentów jest klasyfikacja restauracji i hoteli.
Sam Wojciech Modest Amaro w rozmowie z natemat.pl potwierdza, że po otrzymaniu gwiazdki Michelin obroty restauracji wzrastają nawet o 30%. Podobno na stolik w Atelier Amaro czeka się ok. 3 miesięcy, podobno warto;)
Gwiazdki są przyznawane i odbierane na tajnym posiedzeniu agentów Michelin.
Obecnie oceniane są restauracje w: Austrii (Wiedeń, Salzburg), Belgii (Bruksela, Antwerpia), Czechach (Praga), Danii (Kopenhaga), Finlandii (Helsinki), Francji (Paryż, Lyon, Strazbourg, Tuluza), Grecji (Ateny), Hiszpanii (Madryt, Barcelona, Walencja), Holandii (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburga, Niemiec (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegii (Oslo), Polski (Warszawa, Kraków), Portugalii (Lizbona), Szwajcarii (Brno, Zurych, Genewa), Szwecji (Sztokholm, Goetegorg), Węgier (Budapeszt), Wielkiej Brytanii (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow) oraz Włoch (Rzym, Mediolan, Florencja, Turyn).
O co walczą restauracje.
Przyznawane są następujące symbole:
- gwiazdki Michelin - za walory smakowe, od 1 do 3 gwiazdek;
- sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi i atmosferę lokalu, od 1 do 5 sztućców;
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.
Jedna gwiazdka oznacza dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, zaś trzy to miejsce, które trzeba odwiedzić, a kuchnia jest wyjątkowa. Decyzję o przyznaniu tego wyróżnienia podejmuje kolegialnie trzech inspektorów Michelin.
Przyznawany jest również tytuł Rising Star (otrzymał go W. M. Amaro z Atelier Amaro), który oznacza bardzo duże szanse na zdobycie symbolu gwiazdy w latach kolejnych.
Polska w zestawieniu
W 2006 r. francuscy agencji przyznali symbole Bib Gourmand dwóm polskim restauracjom: Absyntowi (którego właścicielem jest Agnieszka Kręglicka) oraz Flikowi. W 2014 r. to wyróżnienie otrzymały restauracje Daniela Pawełka Butchery & Wine (Warszawa) oraz Brasserie Warszawska (Warszawa).
Miło jest widzieć polskie restauracje w tak prestiżowym zestawieniu. W 2014 r. znalazło się tam 41 polskich restauracji: 22 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. Czekam na kolejne polskie miasta, bo warto im się przyjrzeć;)
Warszawa:
Atelier Amaro | Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców | ||||
Michel Moran - Bistro de Paris | 3 symbole sztućców | ||||
Tamka 43 | 3 symbole sztućców | ||||
Concept | 2 symbole sztućców | ||||
Brasserie Warszawska (dołączyła do tegorocznego rankingu) | 2 symbole sztućców,Bib Gourmand | ||||
AleGloria | 2 symbole sztućców | ||||
Dom Polski | 2 symbole sztućców | ||||
Rozbrat 20 | 2 symbole sztućców | ||||
Butchery and Wine | 1 symbol sztućców,Bib Gourmand | ||||
Merliniego 5 | 1 symbol sztućców | ||||
Qchnia Artystyczna | 1 symbol sztućców |
Kraków:
Trzy Rybki | 3 symbole sztućców | ||||
Ancora | 2 symbole sztućców | ||||
Kogel Mogel (dołączyła do tegorocznego rankingu) | 2 symbole sztućców | ||||
Pod Baranem | 2 symbole sztućców | ||||
Cyrano de Bergerac (dołączyła do tegorocznego rankingu) | 2 symbole sztućców | ||||
Studio Qulinarne | 2 symbole sztućców | ||||
Sąsiedzi | 2 symbole sztućców | ||||
Farina | 1 symbol sztućców | ||||
Del Papá | 1 symbol sztućców | ||||
* zdjęcia pochodzą ze stron: gazeta.pl oraz kukbuk.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz