sobota, 1 marca 2014

na śniadanie racuszki


 

 Kolejna leniwa sobota, po tak pracowitym tygodniu należy mi się. Wstałam rano i zrobiłam racuszki. Starym zwyczajem inspiracji szukałam na moich ulubionych blogach. Te nie zawiodły. Racuszki zostały zrobione na podstawie przepisu z www.whiteplate.blogspot.com

śniadaniowe racuszki

składniki:
- 250 g mąki;
- 20 g świeżych drożdży;
- 50 g roztopionego, ostudzonego masła;
- 250 ml mleka;
- 2 jajka;
- 20 g drobnego cukru;
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią;
- olej do smażenia;
- cukier puder o posypania;
- 2 jabłka obrane i pokrojone w drobne i cienkie kawałeczki (można też banany);

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Jajka utrzeć z drobnym cukrem i wanilią i stopniowo dodać do nich 150 ml mleka. Następnie dodać rozczyn drożdżowy, cały czas mieszając. Dodać masło i przesianą mąkę. Miksować na małych obrotach do czasu, aż masa będzie idealnie gładka. 
Masę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, w tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. 
Dodać przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej,  Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron tak długo aż się przyrumienią.
Talerz wyłożyć papierowym ręcznikiem i odsączyć na nim racuszki z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Racuszki uwielbiam na śniadanko właśnie. Dziękuje za podsuniecie pomysł.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń