sobota, 26 kwietnia 2014

kompot z rabarbaru i koniki


    Rabarbar uprawiano w Chinach jako roślinę leczniczą już ok. 3000 lat p.n.e. Rabarbar do tej pory jest wykorzystywany w Chinach jako roślina lecznicza. Do Europy dotarł dopiero w XVI wieku, gdy rozpoczął się handel przy granicy chińsko - rosyjskiej. Pierwotnie używano tylko liści rabarbaru, łodygi zaczęto wykorzystywać dopiero w XVIII i XIX wieku.
    Rabarbar ma w sobie dość dużą ilość kwasu szczawiowego, dlatego też dzieci i osoby mające problemy z wątrobą nie powinny spożywać do w zbyt dużych ilościach. Właśnie ze względu na zawartość wspomnianego kwasu szczawiowego, rabarbaru nie powinno się gotować w aluminiowym garnku, ponieważ kwas uwalnia ten metal.
    Rabarbar zawiera również kwas jabłkowy - dzięki niemu na taki wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
    Największą ciekawostką jest to, że rabarbar to warzywo, a nie owoc. kiedy o tym pierwszy raz przeczytałam nie mogłam w to uwierzyć;) Ponieważ używany jest do kompotów, ciast i dżemów, traktowany był przeze mnie zawsze jak owoc.
    Jego kolejnym plusem jest to, że można go zamrozić i przechowywać kilka miesięcy. W tym celu należy pokroić go w kostkę ok. 1 cm. Można go posypać cukrem wtedy czas przechowywania przedłużymy niemal dwukrotnie!
    Tyle w kwestii ciekawostek:) Ja cały poprzedni sezon piłam niemal codziennie kompot z rabarbaru i jabłek. Schłodzony w lodówce był cudownym orzeźwieniem tamtych dni. W tym roku kiedy zobaczyłam go na sklepowej półce omal nie podskoczyłam z radości. Oczywistym było, ze muszę go kupić! Tak samo oczywiste było, że będzie z niego kompot:)

Kompot z rabarbaru
/przepis pochodzi z magazynu KUKBUK/

składniki:
- 3 łodygi rabarbaru;
- 1 duże jabłko;
- 1,75 l wody;
- 3-4 łyżki cukru;
- kilka listków mięty do dekoracji - opcjonalnie;
- woda mineralna gazowana - ilość dowolna, co kto lubi;) - opcjonalnie;

Do garnka wlać 1,75 l wody i wsypać cukier. Zagotować. W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na 1 cm kawałki, jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Rabarbar i jabłko wrzucić do gotującej się wody. Gotować 15 min. na małym ogniu. Wyłączyć i odstawić na ok. 10 min.
Kompot odcedzić i przelać do dzbanka, przed podaniem schłodzić.

*Można go jeszcze dosłodzić przed schłodzeniem, jeżeli jest zbyt kwaśny.
*Przed podaniem można połączyć z wodą mineralną gazowaną.
*Można udekorować listkami mięty.

Smacznego!


A to koniki które jakiś czas temu spotkaliśmy podczas spaceru:






2 komentarze:

  1. Mniam, bardzo lubię kompot z rabarbaru i w ogóle rabarbar :) Ostatnio zrobiłam kompot z rabarbaru, truskawek i mięty, pyychaa! :) Koniki prześliczne ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kompot z dodatkiem truskawek uwielbiam. Czekam na krajowe, w rozsądnej cenie;)

      Usuń