wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy



Mazurek kajmakowy
/przepis pochodzi z bloga WhitePlate/

składniki na blaszkę 15x20 cm:
spód:
- 160 g mąki pszennej;
- 40 g zmielonych migdałów;
- 70 g miękkiego masła;
- 1 żółtko;
- szczypta soli;

masa:
- 1 porcja masy kajmakowej*
- 80 g gorzkiej czekolady;

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę o średnicy 15x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem spód i  odstawić do lodówki na 20 - 30 min.
2. Piekarnik nagrzać do 180oC. Wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami. Wstawić spód i piec  ok. 20 min. - aż będzie delikatnie złocisty.
3. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ostudzić.
4. Upieczony i ostudzony spód posmarować kajmakiem. Wstawić ciasto do lodówki i schłodzić.
5. W miseczce rozpuścić gorzką czekoladę** i udekorować nią schłodzone ciasto.
6. Gotowego mazurka wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Kajmak się zetnie a czekolada stwardnieje. Ciasto wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podanie. Kroimy w kwadraty ostrym nożem.

*kajmak - można też wykorzystać słodzone mleko skondensowane - w tym celu ZAMKNIĘTĄ puszkę należy umieścić w garnku z wodą i gotować na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być w całości przykryta wodą. Gdyby masa była zbyt rzadka można ją zmiksować z niewielką ilością masła i schłodzić w lodówce.

**czekolada - do jednej miski wlewamy gorącą wodę (świeżo zagotowaną) ustawiamy na niej drugą do której wrzucamy pokruszoną gorzką czekoladę. Po kilku minutach czekolada sama się rozpuści. Czekoladę należy lekko przemieszać i można nią dekorować ciasto.

Smacznego!




A tu więcej fotek ze świątecznego spaceru:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz