czwartek, 8 grudnia 2016

Śledzie w sosie musztardowym



Zimą zawsze mam ochotę na śledzie. Zazwyczaj wybierałam koreczki kaszubskie lub śledzie w śmietanie. Do czasu, kiedy na blogu "Trufla" znalazłąm ten przepis na najlepsze na świecie śledzie w sosie musztardowym. Mają obłędny smak i ten plus, że przygotowuję je sama. 
Śledzie od kilku lat goszczą na naszym świątecznym stole. Czasem także na tym mniej świątecznym:)



Śledzie w sosie musztardowym
składniki:
- 3 filety śledziowe matjasy, ok. 200g - wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczki;

Sos musztardowy:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- tymianek suszony na czubku noża;
- 2 łyżki majonezu;
- 4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon);
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej;

1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
2. Pokrojone na kawałeczki śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki, np. na noc.

Śledzie są gotowe po ok. 12 godz.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz