Dorsz wyszedł pyszny, a my po spacerze byliśmy tacy głodni, że zanim zrobiłam jakiekolwiek zdjęcie talerze były puste. Wrzucam Wam zatem przepis i zdjęcia słoneczników, które dostałam od M. Możecie tak jak my podziwiać je jedząc pyszną rybę.
Pieczony dorsz
składniki:
- 2 filety dorsza;
marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1/8 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki oliwy;
- sok z 1/2 cytryny i skórka otarta z cytryny;
- sól;
- świeżo mielony biały pieprz;
1. Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nią umytą i osuszoną rybę. Odstawiamy na min. 4 godz.
2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stC.
3. Dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 15 min. Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne 10-15 min.
4. Rybę podaję z tą lub tą sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz