piątek, 13 grudnia 2013

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i curry



Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i curry
/inspiracja zupą autorstwa Strawberries from Poland/

- 3 szalotki pokrojone w piórka;
- 2 łyżki oliwy;
- 250 ml mleka kokosowego;
- kilka pomidorków koktajlowych/ 1 pomidor pokrojony w cząstki/ 3 łyżki pomidorów krojonych z puszki;
- 2 łyżki curry w proszku;
- 1/2 łyżeczki chili;
- sok wyciśnięty z 1 limonki;
- sól;
- 0,5 l rosołu lub bulionu z warzyw;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 pierś kurczaka pokrojona w paski i doprawiona: 1/2 łyżeczki curry, szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka sosu sojowego;

- makaron ryżowy;

Pierś kurczaka kroimy w paski i doprawiamy curry, chilli, kurkumą i sosem sojowym. Odstawiamy na 15-20 min. Pokrojoną w piórka szalotkę smażymy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso się zetnie. Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym. Dodajemy curry, sok wyciśnięty z 1 limonki. Gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, chili, kurkumą i kuminem. Gotujemy ok. 15 min. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 min.

Zupę podajemy z makaronem ryżowym. Można go przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i zalać zupą lub wrzucić do zupy i przykryć na 3-4 minuty. Makaron wchłonie płyn i powstanie gęsty pyszny sos.

Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz