wtorek, 29 sierpnia 2017
Curry z kalafiorem II
Curry z kalafiorem II
składniki:
- 1 cebula pokrojona w kostkę;
- 2 łyżeczki startego imbiru;
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 4 goździki;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- 2 liście limonki kafir lub 1 łyżka soku z cytryny;
- olej;
- sok z cytryny do smaku;
- 1 kalafior podzielony na różyczki;
- 1 słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę;
- 1 puszka krojonych pomidorów;
- 1,5 - 2 szkl. wody;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 1 mango pokrojone w paski lub 1/2 mango z puszki;
- 200 g zielonej fasolki szparagowej;
- sól;
1. W garnku o grubym dnie zeszklić cebulę i dodać wszystkie przyprawy (imbir, kumin, kolendrę, goździki, kurkumę, czosnek, cynamon i liście kafiru lub sok z cytryny). Smażymy 2-3 min.
2. Dodajemy kalafiora, słodkiego ziemniaka i zieloną fasolkę szparagową. Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Gotujemy kilka minut i dodajemy mleko kokosowe i dalej gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. do miękkości warzyw. warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec dodajemy pokrojone mango.
3. Gotowe curry doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
5. Najlepiej smakuje gorące z podawane z ryżem lub cynamonowym ryżem.
Smacznego!
Etykiety:
bataty,
cebula,
danie jednogarnkowe,
fasolka szparagowa,
kalafior,
mango,
mleko kokosowe,
obiad,
pomidory,
ryż,
wegańskie danie,
wegetariańskie danie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz