czwartek, 2 stycznia 2014
Sos żurawinowy do mięs i nie tylko
Jako pierwszy w nowym roku proponuję przepis na sos żurawinowy, który można wykorzystać do dań z mięs i pasztetów, a także do serów.
Sos żurawinowy do mięs i nie tylko
/sos zrobiony na podstawie przepisu z www.magazynkuchenny.com/
- 500 g żurawin świeżych lub mrożonych;
- 1 duże jabłko;
- 1 duża gruszka;
- 300 g cukru;
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina lub 1 szklanka wody;
Żurawinę wsypujemy do średniego garnka o grubym dnie. Jabłko i gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielką kosteczkę. Dodajemy do żurawiny, zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wina (lub wody). Gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem przez 70 min, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 20 min.
Sos po wystudzeniu przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce, nawet kilka tygodni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny przepis, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)
Ja bardzo lubię jeść sos żurawinowy na kanapkach ;)
OdpowiedzUsuń