czwartek, 2 stycznia 2014

Sos żurawinowy do mięs i nie tylko


Jako pierwszy w nowym roku proponuję przepis na sos żurawinowy, który można wykorzystać do dań z mięs i pasztetów, a także do serów.


Sos żurawinowy do mięs i nie tylko
/sos zrobiony na podstawie przepisu z www.magazynkuchenny.com/

- 500 g żurawin świeżych lub mrożonych;
- 1 duże jabłko;
- 1 duża gruszka;
- 300 g cukru;
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina lub 1 szklanka wody;

Żurawinę wsypujemy do średniego garnka o grubym dnie. Jabłko i gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielką kosteczkę. Dodajemy do żurawiny, zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wina (lub wody). Gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem przez 70 min, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 20 min.
Sos po wystudzeniu przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce, nawet kilka tygodni.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetny przepis, to musi być pyszne :)
    Wszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię jeść sos żurawinowy na kanapkach ;)

    OdpowiedzUsuń