poniedziałek, 13 stycznia 2014

Muffiny z żółtym serem


Tym razem muffiny w wersji wytrawnej. Są doskonałe na gorące, ale kolejnego dnia można je pokroić na maleńkie kromeczki i zjeść w kanapkach. Pycha!

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki:)

Muffiny z żółtym serem
/składniki na 10 muffinów/

- 250 g mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku od pieczenia;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- 150 g startego sera żółtego - twardego  30 g sera do posypania na wierch;
- 70 ml oleju;
- 220 ml mleka;
- 2 jajka;

     Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180oC.
     Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
     W jednej misce łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sól, słodką czerwoną paprykę i zioła prowansalskie. W drugiej łączymy lekko roztrzepane jajka, olej, mleko i starty ser żółty. Łączymy ze sobą zawartość obu misek, lekko mieszamy widelcem (nie mieszamy za pomocą miksera!).
     Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto można wyłożyć do pełnej ich wysokości. Wierch muffinek posypujemy startym serem.
     Pieczemy 20 - 25 min, do tzw. suchego patyczka.

     Po upieczeniu muffiny studzimy na kratce.

*muffiny przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku lub przykryte lnianą ściereczką, nie chwamy do lodówki
*kolejnego dnia są równie pyszne co świeże

Smacznego!


1 komentarz: