wtorek, 7 stycznia 2014

Rolada ze szpinakiem i łososiem.


Kolejna propozycja na pyszną przekąskę. Mój tata przygotował tą wspaniałą roladę na Wigilię, ale ja proponuję ją Wam również jako karnawałową przekąskę.


Rolada ze szpinakiem i łososiem

- 3 jajka;
- 2 łyżki mąki;
- 250 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku;
- 1 opakowanie serka typu Philadelphia;
- sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka;
- 150 g wędzonego łososia w płatach;
- 6 ząbków czosnku;
- pieprz cytrynowy lub pieprz biały;
- sól;
- 1 łyżka masła;

     Szpinak smażymy na maśle z 3 wyciśniętymi ząbkami czosnku, doprawiamy solą do smaku. Studzimy.
     Do wystudzonego doprawionego szpinaku dodajemy 3 żółtka i mąkę. Białko ubijamy w drugiej misce na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy ze szpinakiem.
     Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej masę szpinakową. Masa musi być bardzo cienka (będziemy ją zwijać w roladę).
     Pieczemy przez 15 min w temperaturze 175oC.
     Studzimy.

     Serek mieszamy z 3 wyciśniętymi ząbkami czosnku i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny oraz skórką z niej otartą. Doprawiamy pieprzem cytrynowym lub pieprzem białym. Następnie smarujemy nim wystudzone ciasto szpinakowe. Na to układamy plastry łososia i zwijamy w rulon.

     Roladę zawijami ciasno folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Smacznego!

* Szpinak kocha czosnek, więc nigdy nie jest go zbyt dużo.
    

2 komentarze: