piątek, 7 kwietnia 2017

Lazania z bakłażanem pod beszamelem


Lasagne alla melanzane - Lasagne z bakłażanem pod beszamelem
/przepis znalazłam w magazynie „jamie”/

składniki na 4-6 porcji:
- 3 duże bakłażany - pokrojone w plastry;
- oliwa;
- 1 łyżka suszonego oregano;
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
- 0,5 pęczka bazylii – oberwij listki, łodyżki posiekaj;
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina;
- 100 g masła + masło do wysmarowania formy;
- 100 g mąki pszennej;
- 800 ml mleka półtłustego;
- 75 g parmezanu lub 150 g twardego sera np. gouda;
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa;
- 300 g płatów makaronu do lasagne;
- 1 kulka mozzarelli;

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stC. Plastry bakłażana rozłóż pojedynczą warstwą na dwóch blachach do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp oregano. Piecz przez 35 min do miękkości.
2. W czasie kiedy bakłażany się pieką, przygotuj sos. Na dużą patelnię wlej oliwę i na średnim ogniu przesmaż czosnek i posiekane łodyżki bazylii przez ok. 1 min, wlej wino. Doprowadź do wrzenia, odparuj przez kilka  minut i dodaj pomidory.
3. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem, redukuj na małym ogniu przez 10 min, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj większość listków bazylii, większe porwij i odstaw. Pozgniataj pomidory wierzchem łyżki.
4. W rondlu z grubym dnem stop masło na średnim ogniu. Wymieszaj z mąką ni smaż przez kilka minut, aż powstanie gęsta pasta. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10 min., od czasu do czasu mieszając, by powstał gęsty kremowy beszamel. Dodaj większość startego parmezanu (lub innego startego twardego sera), dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
5. Wysmaruj masłem brytfankę 25x25 cm. Nałóż 1/3 upieczonych bakłażanów i 1/3 sosu pomidorowego, przykryj makaronem lasagne, 1/3 beszamelu. W tej samej kolejności nałóż dwie  następne warstwy.
6. Ostatnią warstwę beszamelu posyp resztą parmezanu (sera) i kawałkami mozzarelli oraz pozostałymi listkami bazylii.
7. Piecz przez 40-45 min., aż wierch nabierze złotego koloru.

*można podawać z sałatą z dressingiem



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz