Zupa kokosowa z dynią, marchewką i batatem
/przepis pochodzi z książki
"Jaglany detoks" Marka Zaremby z moimi zmianami/
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 szalotki – pokrojone w piórka;
- 2-4 cm świeżego kłącza imbiru
startego na tarce;
- płaska łyżeczka oleju kokosowego;
- 2 łyżeczki curry;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 2 puszki pomidorów lub 8-10 świeżych
pomidorów;
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę;
- 2 marchewki pokrojone w małą kostkę;
- 1 średni batat pokrojony w małą
kostkę;
- 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę
dyni;
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy –
przepłukanej pod bieżącą wodą;
- sól morska lub himalajska;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski);
- 1 łyżeczka utłuczonych w nasion
kolendry;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 2 szklanki wody;
- 10-15 listków bazylii;
- sok z 0,5 cytryny;
- ziarna sezamu do posypania
(opcjonalnie);
1. Do rozgrzanego garnka dodaj olej
kokosowy. Obsmaż delikatnie starty imbir i cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
Wsyp 1 łyżeczkę curry i 0,5 łyżeczki kurkumy. Następnie dodaj pomidory, czosnek
przeciśnięty przez praskę, soczewicę i warzywa pokrojone w kostkę. Dopraw solą
i pozostałymi przyprawami. Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody. Gotuj
przez 45 min, aż soczewica będzie ugotowana a warzywa miękkie. Dopraw w razie
potrzeby.
2. Do ugotowanej zupy wrzuć listki
bazylii, dopraw sokiem z cytryny.
3. Zupę podawaj posypaną sezamem i przybraną
listkami bazylii.
*pamiętaj, żeby warzywa były pokrojone
w podobną kostkę, wtedy ugotują się w tym samym czasie
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz