środa, 10 maja 2017
Chiński makaron z pak choi, tofu i orzechami nerkowca
Chiński makaron z pak choi, tofu i orzechami nerkowca
/przepis inspirowany przepisem z bloga Kwestia Smaku/
składniki na 4 porcje:
- 100 g chińskiego makaronu Mie*
- 2 kapusty pak choi - pokrojone w kostkę;
- pęczek szczypiorku - drobno posiekany;
- 1 mała pierś kurczaka lub 1/2 dużej - pokrojonej w kostkę o boku 1,5 cm;
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną);
- 1 opakowanie tofu - pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm;
- 2 łyżki oleju kokosowego (może być inny do smażenia);
- garść orzechów nerkowca;
- 1 łyżka startego świeżego imbiru;
- sól;
- pieprz biały;
sos:
- 3 łyżki wody;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżka octu ryżowego;
do podania:
- ziarna sezamu;
- olej sezamowy;
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku;
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso oprószyć mąką z ciecierzycy;
3. Wymieszać składniki sosu.
4. W woku rozgrzać olej. Włożyć orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć, dodać szczypiorek i imbir i jeszcze chwilę podsmażyć.
5. Oddać kurczaka i smażyć przez 2 min. Dodać tofu i kapustę pak choi i mieszając smażyć kolejne 2 min. Dodać sos i wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Smażyć jeszcze minutę.
6. Dodać makaron i smażyć 2-3 min cały czas mieszając.
7. Wyłożyć na talerze, skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
*chiński makaron Mie - makaron pszenny do potraw chow mein, dostępny w sklepach z żywnością orientalną, również w Lidlu kiedy jest tydzień kuchni azjatyckiej
Smacznego!
Etykiety:
chiński makaron,
danie jednogarnkowe,
danie z woka,
fast food,
kapusta,
kurczak,
makaron,
makaron Mie,
obiad,
orzechy,
orzechy nerkowca,
pak choi,
tofu,
wok
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej! Polecam :)
Usuń