poniedziałek, 28 stycznia 2013

mini tarta z dynią, fetą i boczkiem



Idealne i szybkie w przygotowaniu danie na późny obiad albo kolację. Kolory i aromat są wprost niesamowite.
Tym razem nie podaję dokładnej ilości składników, bo ich ilość zależy tu od apetytu i upodobania.

Mini tarta z dynią, fetą i boczkiem

- płat ciasta francuskiego
- 1 mała papryka lub 1/2 dużej
- kawałek dyni, wcześniej upieczonej w piekarniku
- ok. 100g boczku pokrojonego w kostkę
- pokruszona feta
- śmietana 18%
- starta gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- tymianek
- białko z 1 jajka

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 oC.
Płat ciasta pokroić na 4 - 6 części, w każdym wyciąć ramkę w odległości 1 cm od brzegu. Śmietanę wymieszać ze starą gałką muszkatołową i pieprzem, posmarować tarty. Boczek podsmażyć na patelni. Dynię i paprykę pokroić w paski. Ułożyć na tarcie. Na wierzch położyć pokruszoną fetę i posypać tymiankiem (świeżym lub suszonym). Brzeg tarty posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec ok. 20 min.

Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz