niedziela, 27 stycznia 2013

spaghetti Carbonara

Uwielbiam makaron, pod każdą postacią, podziwiam Włochów za ich umiejętność tworzenia cudownych past, które są genialne w swej prostocie.
Dziś bardziej obiad niż kolacja, a na stole talerz cudownej pachnącej pasty - spaghetti Carbonara.


Spaghetti Carbonara
/przepis Tomasza Jakubiaka z "moje Gotowanie"/

składniki na dwóch osób:
- 50 dag spaghetti
- 15 dag wędzonego boczku - może być w kawałku lub w cieniutkich platerkach
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 10 dag twardego sera żółtego (ja wybrałam goudę)
- parmezan do posypania makaronu

W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Niedawno usłyszałam, że woda musi być tak słona jak ocean.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy czosnkiem wyciśniętym przez praskę i smażymy, aż boczek całkowicie wytopi tłuszcz. W dużej misce mieszamy jajka, żółtka i starty ser. dokładamy odcedzony gorący makaron, wlewamy tłuszcz ze skwarkami i mieszamy - jajka powinny się lekko ściąć, ale nie usmażyć na jajecznicę. Powstanie pyszny sos jajeczno serowy.
Posypać startym parmezanem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz