piątek, 7 lutego 2014

Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa


Jest zima, jest zimno, prawda, ja uwielbiam tą porę roku, ale potrzebuję czegoś co by mnie rozgrzało po dniu pracy, a w weekendy po długim spacerze.

Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa
/przepis  autorstwa Elizy Mórawskiej - White Plate/

- 500 g marchwi;
- 0,6 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam rosołu);
- 0,5 szkl. soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy;
- 2 łyżki masła;
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego;
- sól, pieprz do smaku;
- 1/4 łyżeczki kuminu;
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki;

do podania: gęsta śmietana, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek, kolendra.

Masło rozpuszczamy w garnku o gruby dnie, wrzucamy cebulę i dusimy ok. 2 min. Wrzucamy marchew pokrojoną w plasterki i tymianek, jeżeli używamy suszonego. Dusimy ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i sokiem z pomarańczy. Gotujemy ok. 30 min, aż marchew zmięknie.
Zupę miksujemy na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta można ją rozcieńczyć bulionem - ilość zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać. Doprawiamy: solą, pieprzem, czerwoną papryką i kuminem oraz tymiankiem jeżeli używamy świeżego.

Zupę podajemy z gęstą śmietaną i posypaną świeżo mielonym pieprzem lub ziołami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz