sobota, 8 lutego 2014
pomidor i mozzarella na śniadanie
Wstałam rano, wyjrzałam przez okno a tam... wiosna:) A jak wiosna to pomidory. Tylko skąd w lutym wziąć smaczne pomidory? Nic, muszą wystarczyć te, które są, o tego mozzarella, bazylia, oregano i rukola i mamy pyszne śniadanie. Kolorowe i energetyczne:)
Caprese na ciepło
/przepis pochodzi z programu "Doradca smaku"/
składniki dla 2 osób:
- 4 średnie pomidory lub 2 duże;
- 2 kulki mozzarelli;
- sól morska;
- świeżo mielony pieprz;
- suszona bazylia;
- suszone oregano;
- oliwa;
- rukola;
- balsamico;
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC.
Pomidory kroimy na dość grube plastry. Każdy obsypujemy solą, pieprzem, bazylią i oregano. To samo robimy z mozzarellą. Należy pamiętać, ze na 6 plasterków pomidora potrzebujemy 5 plasterków mozzarelli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pomidory po 1-2 min z każdej strony.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry pomidora i ser. W stożek wbijamy wykałaczkę, żeby utrzymać go w całości.
Pieczemy 5 min. bez termoobiegu.
Na talerzu rozkładamy rukolę, polewamy balsamico i układamy stożek (lub 2) pomidorów z mozzarellą.
Smacznego!
A po takim śniadaniu nie można było nie pójść na spacer:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W zimie lubię pomidory rzymskie :) A caprese uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń