środa, 5 lutego 2014
Hamburger vol. 2 z konfiturą z czerwonej cebuli
O hamburgerach pisałam tu. Muszę przyznać, że M. jest mistrzem dań typu fast food. Sam twierdzi, że gotuje to co sam lubi najbardziej jeść;) Tym razem korzystając z tygodnia amerykańskiego, który był ostatnio w Lidlu nabyliśmy bułki do burgerów. Jasne zatem było, że muszą zostać wykorzystane jak najszybciej;) Ten dzień nadszedł.
Hamburgery były z mięsa drobiowego i z szynki. A do tego przepyszna konfitura z czerwonej cebuli według przepisu mojej ostatnio ulubionej blogerki Anny Włodarczyk ze Strawberries from Poland.
Hamburger z konfiturą z czerwonej cebuli
/składniki na 2 hamburgery/
burger:
- 300 g mielonego mięsa z piersi kurczaka i szynki;
- 2 łyżki musztardy Dijon;
- 1 jajko;
- bułka tarta - ok.3 - 4 łyżek - jeżeli mięso jest nadal zbyt wilgotne to odpowiednio więcej;
- sól, pieprz do smaku;
dodatki:
- 2 bułki do hamburgerów;
- 2 plastry sera żółtego;
- rukola;
- sos musztardowo-miodowy;*
- 2 plastry ogórka kiszonego;
- konfitura z czerwonej cebuli;*
Mięso wyrabiamy, dodajemy musztardę, jajko i bułkę tartą. Ponownie wyrabiamy i formujemy 2 kotlety po ok. 150 g. Doprawiamy wierzch burgerów (dzięki temu będą doprawione, a sól nie wyciągnie wody i mięso będzie soczyste) i smażymy po 2 min. z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę na każdego burgera kładziemy plaster sera.
Spód bułki smarujemy sosem musztardowo - miodowym, na to kładziemy cebulę, potem kolejno burger z serem, rukola i wierzch bułki.
*konfitura z czerwonej cebuli
/przepis autorstwa Strawberries from Poland pochodzi ze strony kukbuk.com.pl/
- 1 łyżeczka masła;
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- szczypta soli (do smaku);
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. następnie dodajemy cukier i ocet, dokładnie mieszamy i dusimy, aż ocet się zredukuje i masa zgęstnieje. Na koniec solimy do smaku.
*sos musztardowo - miodowy
/składniki na sos potrzebny do posmarowania 2 hamburgerów/
- 1 łyżka musztardy Dijon;
- 1 łyżeczka majonezu;
- 1 łyżeczka miodu;
Dokładnie mieszamy składniki i gotowe;)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię konfiturę z czerwonej cebuli. Dodaję ją do burgerów razem z serem camembert :)
OdpowiedzUsuńsera camembert jeszcze nie dodawałam do burgerów, ale na pewno spróbuję:)
UsuńJeżeli chcesz porównać smaki, odwiedź kiedyś Road American Restaurant, serwują oni najlepsze burgery w Polsce więc zawsze dobrze podpatrzeć jakieś smaki u nich, zeby następnie przenieś to do naszej kuchni.
OdpowiedzUsuń