Dziś postanowiłam Wam przypomnieć przepisy na pyszne crumble, czyli owoce upieczone pod kruszonką, a do tego polecam kompot. Oczywiście z rabarbaru :)
Crumble ze zdjęcia:
składniki:
- 4 łodygi rabarbaru - obrane, pokrojone w 1 cm kawałki;
- 1 duże jabłko - obrane i pokrojone w dużą kostkę;
- 1 gruszka - obrana i pokrojona w kawałki;
- 50 g masła;
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania rabarbaru;
- 5 łyżek mąki;
- maliny;
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
2. Rabarbar obsypujemy 1 łyżką cukru. Owoce mieszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Masło rozcieramy palcami z cukrem i mąką. Powstałą kruszonką posypujemy owoce.
4. Pieczemy 30 min.
5. Upieczone dekorujemy świeżymi malinami.
6. Podajemy od razu po upieczeniu.
A tu inne propozycje:
- crumble rabarbarowo - jabłkowo - gruszkowe
- crumble rabarbarowe
- crumble rabarbarowe II
Do ciepłych owoców idealnie pasuje kompot.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz