sobota, 23 maja 2015

Crumble rabarbarowo-jabłkowo-gruszkowe


Maj to miesiąc rabarbaru, moim ulubionym sposobem podania go jest crumble z kruszonką lub kompot. Proste i zarazem smaczne. Kompot ma piękny różowy kolor, a ciepły rabarbar niezwykły smak. Tym razem Rabarbarowi towyrzy jabłko i gruszka. Smak i zapach obłędne!

Crumble rabarbarowo-jabłkowo-gruszkowe
składniki dla 2 - 3 osób:

owoce:
- 4 łodygi rabarbaru (400 g - 500 g);
- 50 g cukru pudru;
- jabłko
- gruszka

kruszonka:
- 50 g miękkiego masła;
- 30 g ksylitolu;
- 4 płaskie łyżki płatków owsianych górskich;
- 4 płaskie łyżki mąki;

1. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C
2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki. Obsypać cukrem pudrem i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Jabłko i gruszkę obrać, pokroić w małą kostkę. 
W tym czasie przygotować kruszonkę.
3. Kruszonka: masło pokroić na małe kawałki, składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
4. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć rabarbar. Na to pokruszyć kruszonkę - muszą być niewielkie grudki.
5. Piec 30 min bez termoobiegu.
6. Przed podaniem crumble powinno odpocząć ok. 5 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz