piątek, 2 maja 2014

Crumble rabarbarowe


1 maja nie mógł się obyć bez spaceru. Pogoda idealna, choć już robiło się chłodno zdążyłam zrobić kolejną porcję wiosennych zdjęć. Nie jest łatwo ze mną spacerować, ponieważ potrafię zatrzymywać się niemal co krok i robić tysiące ujęć jednego zdjęcia. Może fotografia analogowa nauczyłaby mnie większej koncentracji, ale na razie szaleję z moją cyfrówką i tylko wspominam czasy spacerów z moim starym Zenitem:)
Po spacerze polecam crumble rabarbarowe. Danie idealne lekko słodkie, lekko kwaśne. Przepis powstał z pomieszania przepisów Elizy Mórawskiej z WhitePlate, Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki i zawartości mojej szuflady;)



Crumble rabarbarowe

składniki dla 2 osób:

rabarbar:
- 4 łodygi rabarbaru (400g-500g);
- 40 g brązowego cukru demerara;
- 60 g cukru pudru;

kruszonka:
- 50 g miękkiego masła;
- 30 g brązowego cukru muscovado;
- 1/2 opakowania cukru waniliowego;
- 10 płaskich łyżek mąki;

1. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C
2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki. Obsypać cukrem i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
3. Kruszonka: masło pokroić na małe kawałki, składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
4. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć rabarbar. Na to pokruszyć kruszonkę - muszą być niewielkie grudki.
5. Piec 30 min bez termoobiegu.
6. Przed podaniem crumble powinno odpocząć ok. 5 min.

Smacznego!




Nie mogłam się powstrzymać i wrzucam kilka fotek ze spaceru:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz