czwartek, 15 maja 2014

Crumble rabarbarowe II



Sezon rabarbarowy trwa. Zakochałam się w rabarbarze pieczonym pod kruszonką. Dzisiaj podaję przepis na kruszonkę z otrębami owsianymi. Są pyszne i zdrowe, a na dodatek dodają chrupkości kruszonce.



Crumble rabarbarowe II
składniki dla 2 osób:

rabarbar:
- 4 łodygi rabarbaru (400 g - 500 g);
- 50 g cukru pudru;

kruszonka:
- 50 g miękkiego masła;
- 30 g cukru;
- 4 płaskie łyżki otrębów owsianych;
- 5 płaskich łyżek mąki;

1. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C
2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki. Obsypać cukrem pudrem i wymieszać. Odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
3. Kruszonka: masło pokroić na małe kawałki, składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
4. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć rabarbar. Na to pokruszyć kruszonkę - muszą być niewielkie grudki.
5. Piec 30 min bez termoobiegu.
6. Przed podaniem crumble powinno odpocząć ok. 5 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz