poniedziałek, 10 września 2012

sos holenderski

Sos holenderski... czyli kremowy sos maślany. Stanowi klasyczny dodatek do szparagów, pasuje też do ryb oraz jajek po benedyktyńsku. Ja cały czas szukam idealnej receptury.

Dziś przepis zaczerpnięty z "Smak i styl" Elizy Mórawskiej prowadzącej bloga www.whiteplate.blogspot.com

składniki:
- 100 g masła;
- 3 żółtka;
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- sól - ja użyłam sól morską;
- biały pieprz;

Żółtka utrzeć do białości z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Masło roztopić i jeszcze gorące powoli wlewać do żółtek cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być gładki i mieć konsystencję majonezu.

Gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz