wtorek, 23 października 2012

Tomato tarte tatin

Długo czekałam i jest. Książka Lorraine Pascal "Baking Made Easy". Przeglądanie oczywiście zaczęłam od oglądania zdjęć. Zawsze jak otwieram nową książkę kucharską czuję się jak podczas otwierania prezentów gwiazdkowych. Najpierw ją kartkuję, potem przeglądam uważniej zdjęcia, a dopiero później wybieram kolejne przepisy i piekę, gotuję, ugniatam i mieszam.



Dziś korzystając postanowiłam wypróbować przepis na pomidorową tarte tatin.

Tomato tarte tatin

składniki:
- płat ciasta francuskiego;
- pomidorki koktajlowe - musi ich być tyle, żeby zapełniły całą blachę;
- sól, pieprz;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka bułki tartej;
- oliwa z oliwek;

Rozgrzać piekarnik do temp. 180oC.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i ścisło ułożyć pomidorki koktajlowe. Doprawić solą i pieprzem. Polać łyżką miodu i posypać bułką tartą, która zbierze nadmiar soku, który wycieknie z pomidorów. Następnie przełożyć to wszystko na blaszkę to tarty i przykryć płatem ciasta francuskiego. Obciąć nadmiar ciasta.
Piec 15 min.
Po wyjęciu odwrócić na talerzu.

* w przypadku patelni, którą można wstawić do piekarnika, nie trzeba pomidorków przekładać na blaszkę do tarty

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz