Dziś korzystając postanowiłam wypróbować przepis na pomidorową tarte tatin.
Tomato tarte tatin
składniki:
- płat ciasta francuskiego;
- pomidorki koktajlowe - musi ich być tyle, żeby zapełniły całą blachę;
- sól, pieprz;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka bułki tartej;
- oliwa z oliwek;
Rozgrzać piekarnik do temp. 180oC.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i ścisło ułożyć pomidorki koktajlowe. Doprawić solą i pieprzem. Polać łyżką miodu i posypać bułką tartą, która zbierze nadmiar soku, który wycieknie z pomidorów. Następnie przełożyć to wszystko na blaszkę to tarty i przykryć płatem ciasta francuskiego. Obciąć nadmiar ciasta.
Piec 15 min.
Po wyjęciu odwrócić na talerzu.
* w przypadku patelni, którą można wstawić do piekarnika, nie trzeba pomidorków przekładać na blaszkę do tarty
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz