czwartek, 18 października 2012

Zupa krem z dyni

Sezon na dynię uważam za otwarty!!! Jest piękna, złocista i odpowiednio doprawiona jest najwspanialszym daniem na chłodne dni.
Zupa krem z dyni to moje comfort food. Uwielbiam.



Zupa krem z dyni
 
składniki:
- 1,5 kg pokrojonej dyni;
- 4 duże pomidory;
- 3 łyżki stołowe wody;
- 300 ml bulionu;
- sól morska, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry, kurkuma, cynamon, imbir;
- gęsta i bardzo zimna śmietana 18%;

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i wlać 3 łyżki wody. podgotować. Wrzucić pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skórki. Kiedy pomidory się rozlecą a dynia zmięknie wystudzić warzywa i zblendować. Dodać bulion i zagotować. Doprawić przyprawami: solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą, cynamonem i imbirem. Dynia ma dość nijaki smak, więc zupę trzeba bogato doprawić.
Na środek talerza położyć łyżkę zimnej  i gęste śmietany i zalać ciepłą zupą.

Smacznego!

*Zupę można posypać uprażonymi na patelni pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz