Zupa krem z dyni to moje comfort food. Uwielbiam.
składniki:
- 1,5 kg pokrojonej dyni;
- 4 duże pomidory;
- 3 łyżki stołowe wody;
- 300 ml bulionu;
- sól morska, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry, kurkuma, cynamon, imbir;
- gęsta i bardzo zimna śmietana 18%;
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i wlać 3 łyżki wody. podgotować. Wrzucić pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skórki. Kiedy pomidory się rozlecą a dynia zmięknie wystudzić warzywa i zblendować. Dodać bulion i zagotować. Doprawić przyprawami: solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą, cynamonem i imbirem. Dynia ma dość nijaki smak, więc zupę trzeba bogato doprawić.
Na środek talerza położyć łyżkę zimnej i gęste śmietany i zalać ciepłą zupą.
Smacznego!
*Zupę można posypać uprażonymi na patelni pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz