sobota, 4 stycznia 2014

karnawałowa przekąska Lorraine Pascal (świderki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem)



Jestem wielką fanką Lorrain Pascal, bardzo lubię jej programy "Gotowanie jest proste", "Pieczenie jest proste" oraz "Szybka kuchnia Lorraine Pascal". W każdym z Lorrain pokazuje przepisy na ciekawe i elegancie dania. W jednym z tych programów z serii "Pieczenie jest proste" Lorrain podała kilka przepisów na proste, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu przekąski. Nam najbardziej do gustu przypadała ta składająca się z ciasta francuskiego, sera, boczku i musztardy Dijon.


karnawałowa przekąska Lorraine Pascal (świderski z ciasta francuskiego z serem i boczkiem)

- płat ciasta francuskiego;
- 8 plasterków cienko pokrojonego boczku;
- ser żółty;
- musztarda Dijon;
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania;

Piekarnik nagrzewamy do 170oC.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na  pasków, każdy z nich smarujemy musztardą, posypujemy startym serem i układamy na nim cienki plasterek boczku. Ciasto skręcamy na kształt świderka i odstawiamy na 20 min do lodówki. Przed wstawieniem do piekarnika każdy świderek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy startym serem.
Pieczemy 15 min, aż ciasto francuskie nabierze ładnego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz