sobota, 30 sierpnia 2014

"Staś i Nel" - wspomnienie dzieciństwa i pasta jajeczna





      Pamiętacie jeszcze "W pustyni i w puszczy" H. Sienkiewicza? Ja już prawie zapomniałam o przygodach Stasia i Nel podróżujących przez Afrykę. Przygody były ciekawe, ale opisy przyrody dobijały mnie strasznie. Na początku sierpnia na spotkaniu blogerek w Giżycku, dostałyśmy kilka książek do zrecenzowania od wydawnictwa Znak.
          Książka "Staś i Nel. Zaginiony klejnot Indii" Leszka K. Talko stanowi swego rodzaju kontynuację tych przygód. Minęły 2 lata od wydarzeń w Afryce. Staś Tarkowski przeprowadza się z ojcem do Madrasu w Indiach. Tam zaczyna się nowa przygoda książkowych bohaterów. Do Madrasu w raz z ojcem ma przyjechać także Nel. Tymczasem dziewczynka zostaje porwana i to zdarzenie uruchamia szereg przygód i tajemnic, które muszą przeżyć i odkryć nasi bohaterowie. 
          Początkowo nie byłam przekonana czy jest to lektura dla mnie, ale muszę przyznać, że brak zbyt obszernych opisów przyrody pomógł mi w czytaniu. Książka jest napisana lekkim i przyjemnym językiem i dobrze się ją czyta. Mamy tu tajemnicę największego diamentu świata, którą nasi bohaterowie muszą odkryć, przygodę, akcję, również niebezpieczeństwo. Czy przyjaciele poradzą sobie z czekającym na nich niebezpieczeństwem? Kto znajdzie drogocenny klejnot? Czy uda im się rozwiązać zagadkę tajemniczego chłopca? Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź po przeczytaniu książki;) 
          Mnie spodobała się bardziej niż sienkiewiczowski klasyk;)

Szukajcie w księgarniach od 11 września 2014 r. !



A skoro już o dzieciństwie mowa... Kanapki z pastą jajeczną są czymś, co w krótkim momencie przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Moja wersja jest najprostsza z możliwych, ale dzięki temu pyszna. A poza tym może stanowić doskonałą bazę do eksperymentów. Do pasty można dodać szczypiorek lub drobno posiekaną pietruszkę, można doprawić curry (co nada paście intensywnie złoty kolor).

Pasta jajeczna

składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo - starte na tarce o dużych oczkach lub posiekane;
- 10 - 15 dag sera żółtego startego na tarce o małych oczkach;
- 1 duża łyżka majonezu;

Składniki mieszamy ze sobą na dość gładką pastę. Można doprawić curry, solą  pieprzem, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz