poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Suszone pomidory w oliwie



W trakcie porządków znalazłam ostatni słoiczek suszonych pomidorów, które zrobiłam jesienią. Okazało się, ze nie tylko one nie zostały wykorzystane przez całą zimę. Prezentowane w tym poście foteczki długo czekały na publikację. Wiosenne porządki mają swoje niewątpliwe plusy.
Niebawem przepis z użyciem tych pyszności.



Suszone pomidory
/przepis pochodzi z bloga Strawberries from Poland/

składniki:
- 5 kg pomidorów o małej zawartości wody (za radą Truskawki użyłam odmiany Lima);
- 3 łyżki octu winnego;
- sól;
- 1,5 - 2 l oliwy;
- suszona bazylia i suszone oregano (opcjonalnie);

1. Pomidory umyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ i ułożyć ścisło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić. Pomidory piec (suszyć) w 100 st.C przez 4-5 godz. Suszyć, aż skórki będą pomarszczone a środek zwarty.
2. Wysuszone pomidory obrać ze skórek, zalać octem winnym i wymieszać. W tym momencie można posypać suchymi ziołami. Wymieszać.
3. W garnku podgrzać oliwę. Tłuszcz powinien być ciepły, ale nie gorący. Do wyparzonych słoików włożyć pomidory i zalać je gorącą oliwą. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce. Po ok. 2-3 tygodniach pomidory będą gotowe.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz