wtorek, 21 kwietnia 2015
Francuska zupa cebulowa
Wracam po dłuższej przerwie z nowymi siłami i zapałem do blogowania. Ostatnio wprowadziłam w moim życiu sporo zmian małych i większych, ale o tym później. Dziś przedstawiam Wam pyszną francuską zupę cebulową. Pierwszy raz zupę cebulową jadłam niestety nie w Paryżu czy uroczym francuskim bistro, ale w Poznaniu. Jednakże ten smak pozostał ze mną przez długi czas i właśnie dziś postanowiłam go odtworzyć. Muszę przyznać, że w połączeniu z grzankami z serem camembert zupa prezentuje się bardzo interesująco.
Francuska zupa cebulowa
/przepis pochodzi z bloga Old White Table z oimi modyfikacjami/
składniki:
- 800 g cebuli;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki oliwy;
- 250 ml wytrawnego białego wina;
- 1 l bulionu drobiowego;
- sól;
- tymianek;
grznanki:
- bagietka;
- ząbek czosnku;
- ser camembert;
1. Cebulę obrać i pokroić w piórka ok. 1,5 - 2 mm. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z oliwą. Dodać cebulę i dusić na średnim ogniu przez minimum 30 min, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
2. Dodać białe wino i gotować przez 5 min.
3. Dodać gorący bulion drobiowy i gotować przez kolejne 30 min. Doprawić solą i tymiankiem.
4. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C Bagietkę pokroić w kromki, potrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, obłożyć plastrami sera camembert. Zapiec (ser musi się rozpuścić).
5. Gorącą zupę podawać z grzankami.
Smacznego!
A Wy lubicie zupę cebulową?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie podana. :)
OdpowiedzUsuń