środa, 3 czerwca 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem


Maj i czerwiec w moim domu to czas kompotu z rabarbaru i jabłek oraz truskawek zjadanych w całości lub ugniatanych z dodatkiem brązowego cukru. Uwielbiam też zapiekać kwaśny rabarbar pod słodką kruszonką. Tym razem jednak postanowiłam wypróbować nowy przepis z jednego z moich ulubionych blogów Strawberries from Poland. Truskawka podaje przepis swojej mamy na ucierane ciasto z rabarbarem, które jest banalnie proste i robi się je w kilka minut, później pozostaje tylko czekać aż się upiecze. Ja nie czekałam, aż ostygnie tylko od razu ukroiłam sobie baaardzo duży kawałek:)




Ciasto ucierane z rabarbarem
/przepis pochodzi z bloga Strawberrier from Poland/

składniki na formę o średnicy 20 cm:
- 200 g mąki;
- 3 jajka;
- 150 g cukru;
- 100 g masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;

- 2 - 3 łodygi rabarbaru pokrojonego w kostkę i obsypanego cukrem pudrem;


1. Ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym całym jajku z porcją cukru (ok. 50 g). Na końcu dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. 
2 Ciasto wykładamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę. Na wierzchu układamy rabarbar. 
3. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 40 minut, do "suchego patyczka".

*Zamiast rabarbaru można użyć kwaskowatych owoców: porzeczek, agrestu, wiśni lub śliwek.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa jak wygląda po przekrojeniu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natępnym razem jak je upiekę to zrobię fotkę i dodam. Na razie powiem, że ładnie wyrosło:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń