piątek, 5 lutego 2016

Skrzydełka kurczaka w stylu gangnam Jamiego Olivera



Moja miłosć do Jamiego Olivera nie byłą natychmiastowa. Początkowo drażnił mnie jego sposób gotowania, w gazetach omijałam jego artukuły i przepisy, obok książek przechodziłąm obojętnie, wszystko zmieniło się pewnego dnia, kiedy dałam mu w końcu szansę i wypróbowałam jeden z jego przepisów. Przepadłam, danie było pyszne i aromatyczne. Natychmiast nadrobiłąm zaległosci. Na mojej półce pojawiły się również ksiażki autorstwa Jamiego. Ale "Gotuj sprytnie jak Jamie" jakoś stała na półce nieużywana, aż do penego popołudnia. Oglądałam program o tym samym tytule i w oko wpadły mi właśnie te skrzydełka. Muszę przyznać, że są pyszne! Mi najbardziej smakował ryż, M. zdecydowanie wolał skrzydełka;)


Skrzydełka kurczaka w stylu gangnam Jamiego Olivera
/Jamie Oliver, "Gotuj sprytnie jak Jamie"/

składniki na 4 porcje:
- 12 skrzydełek kurczaka;
- 2 czubate łyżki chińskiej przyprawy pięć smaków;
- 200 g brązowego ryżu;
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka;
- 2 łyżki keczupu;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżka płynnego miodu;
- 1 łyżka sezamu;
- 2 ząbki czosnku;
- olej sezamowy;
- 1 duże jajko;
- 2 kapusty pak choi - ja użyłam sałatę rzymską;

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.

2. Rozprostować skrzydełka kurczaka, przeciąć rozciągniętą skórę pośrodku i wyłamać stawy, żeby skrzydełka pozostały proste (można je nabić na drewniane patyczki do szaszłyków, żeby zachowały kształt). Skrzydełka ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wielkości ok. 25x30 cm, natrzeć je chińską przyprawą pięć smaków oraz solą, żeby równomiernie pokryły się przyprawami. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piec do miękkości przez ok. 50 min.

3. W tym czasie ugotować ryż, odcedzić i ostudzić.

4. Przygotować glazurę: wymieszać drobno starty imbir, keczup, sos sojowy i miód.

5. Po około 50 min. zdjąc folię aluminiową i posmarować skrzydełka częścią glazury. Piec przez 30 min, aż staną się złociste. Skrzydełka smarować glazurą co 5-10 min., aż cała glazura zostanie zużyta, a skrzydełka staną się bardzo lepkie. Na koniec skrzydełka obsypać sezamem.

6. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać na średnim ogniu 1-2 łyżki oleju sezamowego i przesmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną sałatę rzymską. Po kilku minutach wspypać ryż i smażyć dalej. Przesunąc ryż na bok, a w wolne miejsce wbić jajko. Przemieszać je, zeby ścięło się jak jajecznica, po czym wmieszać do ryżu.

7. Ryż polać sosem pozostałym po pieczeniu skrzydełek i  doprawić.

8. Ryż podawać z ułożonymi na nim skrzydełkami kurczaka.

Smacznego!!!

*Jamie do ryżu dodaje 1-2 pokrojone papryczki chili
*ryż musi być ostudzony, ponieważ ciepły wchłonie tłuszcz

A Wy lubicie Jamiego? Gotujecie z jego przepisów?

2 komentarze:

  1. Ooo, to podobnie jak mój mąż. Kiedy ja z zainteresowaniem wracałam po raz ę-dziesiąty do książek Jamiego, on twierdził, że nie ufa ludziom dla których wszystko jest geogreous, fantastic itp. ale po paru daniach oraz absolutnie fantastycznej czeskiej nazwie książki "Gotuj sprytnie" czyli "Warzcie chytrze" (pisownia fonetyczna polska) chyba się do Jamiego przekonał :) poza tym filmiki Jamiego są świetne do nauki angielskiego, mówi tak cudownie niewyraźnie, że chyba listeningi proficiency odpadają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jamie zdecydowanie zyskuje przy bliższym poznaniu:)

      Usuń