niedziela, 7 lutego 2016

Marynowana ryba słodko - kwaśna Yotama Ottolenghi


Dziś coś dla miłosników ryb. Ryba bardzo aromatyczna i pełna smaków.


Marynowana ryba słodko - kwaśna Yotama Ottolenghi
/Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, "Jerozolima"/

składniki na 4 duże porcje
- 3 łyżki oliwy;
- 2 średniej wielkości cebule, obrane i porkojone w piórka;
- 1 łyżka nasion kolendry, zmiażdżonych;
- 2 papryki (1 czerwona, 1 żółta) - pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na 1cm plasterki;
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
- 3 liście laurowe;
- 1,5 łyżki curry;
- 3 pomidory pokrojone w kostkę;
- 2,5 łyżki cukru;
- 5 łyżek octu jabłkowego;
- 500 g filetów z białej ryby, np. dorsza, podzielonych na 4 kawałki;
- mąka wymieszana z solą i pieprzem, do oprószenia;
- 2 duże jajka, roztrzepane;
- 20 g posiekanej kolendry;
- sól;
- pieprz czarny;

1. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C (170 st.C z termoobiegiem).
2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Dodać cebulę oraz zmiażdżone nasiona kolendry i smażyć na średnim ogniu 5 min, często mieszając.Dodać papryki, smażyć kolejne 10 min, następnie dodać czosnek, liście laurowe, curry i pomidory. Smażyć jeszcze 8 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukier, ocet, 1,5 łyżeczki soli, szczyptę czarnego pieprzu i smażyć kolejne 5 min.
3. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Rybę oprószyć odrobiną soli, zanurzyć w mące, następnie w jajku i smażyć 3 min, przewracając na drugą stronę. Osuszyć rybę na papierowym ręczniku.
4. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć rybę, wokół niej ułożyć warzywa i zalać ok. 250 ml wody.
5. Piec 10 - 12 min, aż ryba będzie gotowa. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
6. Rybę można podawać od razu po ostygnięciu lub po jednym - dwóch dniach przechowywania w lodówce.
7. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz