środa, 3 lutego 2016

Rafaello


Kiedy myślę o moich ulubionych słodyczach, to na myśl przychodzą mi dwie rzeczy ptasie mleczko i rafaello. W starym zeszycie znalazłam przepis na ciasto rafaello. Jest baaaardzo kokosowe i równie słodkie, ale warto czasem zjeść kawałek takiego cuda.





Rafaello
/składniki na blachę 20x30 cm/

- 2 paczki krakesów;
- 1 kostka margaryny Kasia;
- 2 paczki wiórków kokosowych (400g);
- 120 g cukru;
- 3,5 szkl. mleka - ok. 750 ml.;
- opakowanie kremu do karpatki;

1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 0,5 szkl. mleka rozrobić krem do karpatki i wlać do gotującego mleka. Ugotować. lekko ostudzić i wyspać 1 opakowanie wiórków kokosowych. Wystudzić.
2. Po wystudzeniu zmiksować z margaryną.
3. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. Na to wyłożyć 1/3 masy - krakersy - 1/3 masy - krakersy - 1/3 masy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi z drugiego opakowania (opcjonalnie można wyłożyć warstwy: krakersy - 1/2 masy - krakersy - 1/2 masy - wiórki kokosowe).
4. Ciasto przygotować najlepiej dzień przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce).

Smacznego!

A Wy lubicie rafaello? A może macie inne przepisy na to ciasto lub na praliny? Koniecznie dajcie znać w komentarzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz