poniedziałek, 5 grudnia 2016

Omlet z karmelizowanymi jabłkami


Wracam po kolejnej długiej przerwie. Taki już los tego bloga, pomimo, że gotuję i fotografuję, to na blogu cisza. Od lipca mocno powiększyła sie również moja kulinarna biblioteczka, ale o tym następnym razem :)
Na powitanie zacznę od czegoś pysznego i słodkiego, przepis częściowo pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "O jabłkach". Częściowo, ponieważ sam omlet gości na naszym stole od lat. W prawie każdą niedzielę M. przygotowuje go dla mnie a ja zjadam go z miodem lub dżemem. Muszę jednak przyznać, że dzięki karmelizowanym jabłkom stał się obłędny w smaku.


Omlet z karmelizowanymi jabłkami
składniki na 1 omlet dla jednej osoby:

Omlet:
- 3 jajka;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- szczypta soli;

Jabłka:
- 3-4 jabłka - obrane ze skórki i pokrojone na ósemki;
- 50 g masła;
- 100 g cukru;
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników;

1. Białka ubijamy na sztywno, po czym, nie przestając ubija, dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy mąkę i sól. Delikatnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem. Mieszamy do czasu, aż powstanie karmel (5-7 min).
3. Dodajemy jabłka, podsmażamy z obu stron przez 3-5 min.
4. Kiedy jabłka pokryją się karmelem delikatnie wylewamy na patelnię masę na omlet. Kiedy się przysmaży od spodu, przykrywamy patelnię dużym talerzem i jednym ruchem odwracamy, przekładając omlet na talerz, a następnie zsuwamy go delikatnie z powrotem na patelnię, żeby się przyrumienił z drugiej strony.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz