W grudniu słodycze smakuję najlepiej. Przepis na te ciasteczka znalazłam w książce „Moje wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej, autorki genialnego bloga www. Mojewypieki.com. Wszystkie przepisy z tej książki zawsze się udają.
Ciasteczka będą również doskonałą dekoracją i nie tylko ;) świątecznego
stołu.
Pieguski
składniki na 20
sztuk:
- 170 g mąki pszennej;
- 100 g masła o temperaturze pokojowej;
- 100 g masy kajmakowej z puszki (zwanej również masą krówkową lub
dulce de leche);
- 4 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych;
1. Masło, masę kajmakową
i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i
ponownie zmiksować. Na koniec wsypać posiekaną czekolad. Wymieszać.
2. Z ciasta
uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią.
3. Piec w
piekarniku nagrzanym do 190 stC przez 13 min. – do lekkiego zarumienienia się
brzegów.
4. Po wyjęciu z
piekarnika pozostawić przez chwilę na blasze. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz