wtorek, 6 grudnia 2016

Pieguski


W grudniu słodycze smakuję najlepiej. Przepis na te ciasteczka znalazłam w książce „Moje wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej, autorki genialnego bloga www. Mojewypieki.com. Wszystkie przepisy z tej książki zawsze się udają.
Ciasteczka będą również doskonałą dekoracją i nie tylko ;) świątecznego stołu.


Pieguski
składniki na 20 sztuk:
- 170 g  mąki pszennej;
- 100 g masła o temperaturze pokojowej;
- 100 g masy kajmakowej z puszki (zwanej również masą krówkową lub dulce de leche);
- 4 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych;


1. Masło, masę kajmakową i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać posiekaną czekolad. Wymieszać.
2. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stC przez 13 min. – do lekkiego zarumienienia się brzegów.
4. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez chwilę na blasze. Wystudzić na kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz