niedziela, 30 grudnia 2012

Miniquiche świąteczny z farszem grzybowym i rozmarynem

Przyszedł czas na małą rewolucje, tradycja tradycją, ale czas poznać nowe smaki, może niektóre dołączą do Wigilijnego jadłospisu. Postanowiłam, że co roku wypróbuję jeden może dwa przepisy i przetestuję je w rodzinnym gronie. W tym roku wybór padł na Miniquiche z farszem grzybowym i rozmarynem. Przepis prostu i z tradycyjnych świątecznych składników. Nam przypadł do gustu. Przepis jest lekko zmodyfikowany.



Miniquiche świąteczne
z farszem grzybowym i rozmarynem
/przepis Doroty Sulich-Długosz z Mamma Mia Bistro w Warszawie, Kuchnia 12-2011/
/składniki na 10 foremek o średnicy ok. 10 cm/

kruche ciasto:
300g mąki
- 130g masła
- 1 jajko
- kilka łyżek zimnej wody
- sól

farsz:
- 600g kiszonej kapusty
- oliwa
- sól, pieprze, ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 cebula
- 150g suszonych grzybów
- 100g suszonych śliwek

kruche ciasto: wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Zawijamy w przezroczystą folię i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 min. Następnie cienko rozwałkowujemy. Natłuszczamy 10 foremek (o średnicy ok. 10 cm), wykładamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia, przysypujemy suchym grochem albo fasolą i podpiekamy 15-20 min w temp. 180 oC.
farsz: Kapustę siekamy i dusimy na oliwie z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i rozmaryn) przez 40 min. Jeśli kapusta będzie zbyt sucha to podlewamy wodą. Grzyby moczymy przez 10 min i kroimy w drobno. Na drugiej patelni na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy pokrojone grzyby i dusimy przez 20 min. Łączymy z kapustą i pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. 
Farsz wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 30 min.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz