Tradycyjnie rogale przygotowywane są w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, tj. 11 listopada. Rogale pieczone są z ciasta półfrancuskiego z dodatkiem białego maku i bakalii. W tamtym roku postanowiłam, że ich spróbuję. Plan był taki - wycieczka do Poznania i degustacja tego wielkopolskiego specjału. Niestety zostałam w domu, rogali nie upiekłam, ale kupiłam pyszne w cukierni (Totex, ul. Dworcowa 27, Olsztyn).
Rogale okazały się pyszne i na pewno zrobię je sama w przyszłym roku. Mam już nawet kilka przepisów, ale o tym za rok;)A tymczasem trochę historii:
"Rogale
Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk
zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje na
miejscowych stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski
hucznie świętuje imieniny św. Marcina.
Historia
pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św.
Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla
biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej
dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając
wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy
cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto
z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając
o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.
Ten
przekaz znają prawie wszyscy Wielkopolanie, jednak nie każdy pamięta, że
pierwsze wzmianki o kształcie największym przysmaku regionu pochodzą
jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano
bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.
Obecny
na wspomnianej mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował
w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak
Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy
kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się
takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie
Cukierników.
Możliwość
wypieku Rogali Świętomarcińskich jest największą chlubą poznańskich cukierni.
Specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala
Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników
i Piekarzy w Poznaniu, , Izby Rzemieślniczej i Urzędu
Miasta Poznania, zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według
tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości
– półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig,
śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Od kilku lat Unia
Europejska także certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny
Chronionym Oznaczeniem Geograficznym."
źródło: http://www.rogalemarcinskie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz