środa, 5 lutego 2014

Hamburger vol. 2 z konfiturą z czerwonej cebuli


O hamburgerach pisałam tu. Muszę przyznać, że M. jest mistrzem dań typu fast food. Sam twierdzi, że gotuje to co sam lubi najbardziej jeść;) Tym razem korzystając z tygodnia amerykańskiego, który był ostatnio w Lidlu nabyliśmy bułki do burgerów. Jasne zatem było, że muszą zostać wykorzystane jak najszybciej;) Ten dzień nadszedł.
Hamburgery były z mięsa drobiowego i z szynki. A do tego przepyszna konfitura z czerwonej cebuli według przepisu mojej ostatnio ulubionej blogerki Anny Włodarczyk ze Strawberries from Poland.


Hamburger z konfiturą z czerwonej cebuli
/składniki na 2 hamburgery/

burger:
- 300 g mielonego mięsa z piersi kurczaka i szynki;
- 2 łyżki musztardy Dijon;
- 1 jajko;
- bułka tarta - ok.3 - 4 łyżek - jeżeli mięso jest nadal zbyt wilgotne to odpowiednio więcej;
- sól, pieprz do smaku;

dodatki:
- 2 bułki do hamburgerów;
- 2 plastry sera żółtego;
- rukola;
- sos musztardowo-miodowy;*
- 2 plastry ogórka kiszonego;
- konfitura z czerwonej cebuli;*

Mięso wyrabiamy, dodajemy musztardę, jajko i bułkę tartą. Ponownie wyrabiamy i formujemy 2 kotlety po ok. 150 g. Doprawiamy wierzch burgerów (dzięki temu będą doprawione, a sól nie wyciągnie wody i mięso będzie soczyste) i smażymy po 2 min. z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę na każdego burgera kładziemy plaster sera.
Spód bułki smarujemy sosem musztardowo - miodowym, na to kładziemy cebulę, potem kolejno burger z serem, rukola i wierzch bułki.

*konfitura z czerwonej cebuli
 /przepis autorstwa Strawberries from Poland pochodzi ze strony kukbuk.com.pl/

- 1 łyżeczka masła;
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- szczypta soli (do smaku);

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. następnie dodajemy cukier i ocet, dokładnie mieszamy i dusimy, aż ocet się zredukuje i masa zgęstnieje. Na koniec solimy do smaku.

*sos musztardowo - miodowy
/składniki na sos potrzebny do posmarowania 2 hamburgerów/

- 1 łyżka musztardy Dijon;
- 1 łyżeczka majonezu;
- 1 łyżeczka miodu;

Dokładnie mieszamy składniki i gotowe;)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Lubię konfiturę z czerwonej cebuli. Dodaję ją do burgerów razem z serem camembert :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sera camembert jeszcze nie dodawałam do burgerów, ale na pewno spróbuję:)

      Usuń
  2. Jeżeli chcesz porównać smaki, odwiedź kiedyś Road American Restaurant, serwują oni najlepsze burgery w Polsce więc zawsze dobrze podpatrzeć jakieś smaki u nich, zeby następnie przenieś to do naszej kuchni.

    OdpowiedzUsuń