piątek, 25 kwietnia 2014

wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty... (proste ciasteczka z ciasta francuskiego i marmolady z róży)


Zauważam, że z wiekiem zmieniają się moje upodobania. kiedyś zapytana o moją ulubioną porę roku odpowiadałam bez wahania, że lato! Teraz wydaje mi się, że było tak dlatego, że to okres wakacji i kąpieli w jeziorze. Teraz stwierdzam, że uwielbiam wiosnę, jej soczystą i świeżą zieleń oraz wspaniałe kolory kwiatów i krzewów.
Przeglądając zdjęcia do dzisiejszego posta wybrałam kilka baaardzo wiosennych fotek. Zostały zrobione w różnym czasie i w różnych miejscach, ale wszystkie są bardzo kolorowe i wiosenne.














Przeglądając stare i nowe zdjęcia zajadałam się bardzo prostym przysmakiem. Ciasto francuskie w połączeniu z marmoladą z róży zapieczone w piekarniku. Coś niezwykle prostego, ale jeszcze ciepłe podane do herbaty staje się przysmakiem.

Proste ciasteczka z ciasta francuskiego i marmolady z róży
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- marmolada z róży;
- 1 białko - roztrzepane - do posmarowania ciastek przed pieczeniem;
- cukier puder do posypania

Ja używam już rozwałkowanego ciasta francuskiego, dzielę je na 24 równe prostokąty. Na 12 prostokątów nakładam po łyżeczce marmolady, kolejne 12 prostokątów nacinam ukośnie. Łączę ze sobą spód i wierzch. Każde ciasto smaruję roztrzepanym białkiem.
Piekę 15-18 minut w temp. 180oC.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe wyłożyć na kratkę do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam wiosnę i Twoje ciastka ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super :-) na pewno wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń