czwartek, 24 kwietnia 2014

Mazurek różany z migdałami



Mazurek różany z migdałami
/przepis pochodzi z bloga WhitePlate/

składniki na blaszkę o wymiarach 15x20 cm:
kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej;
- 100 g miękkiego masła;
- 2 żółtka ugotowane na twardo;
- 1 łyżka śmietany 18%;
- 50 g cukru pudru;

masa różana:
- 150 g miękkiego masła;
- 50 g cukru;
- 1 łyżka kwaśnej śmietany;
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- 200 g konfitury z róży albo marmolady;

do dekoracji:
- płatki migdałowe (można je podprażyć na patelni lub w piekarniku);

1. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagnieść kruche ciasto.
2. Blaszkę o wielkości  15x20 cm (lub inną o podobnej powierzchni) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 20 min.
3. Piekarnik nagrzać do 180oC.  Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami. Wstawić ciasto i piec 20-30 min. do czasu aż będzie złociste.
4. W tym czasie przygotować masę: Masło utrzeć z cukrem do białości. następnie dodać śmietanę i sok z cytryny, dalej wciąż ucierając dodawać po łyżce konfitury (lub marmolady) z róży.
5. Po wyjęciu spód ostudzić.
6. Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć masę różaną. Udekorować płatkami migdałów.
7. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin albo na całą noc.

*mazurek powinien być przechowywany w lodówce i wyjmowany bezpośrednio przed podaniem;

Smacznego!



1 komentarz: