niedziela, 20 kwietnia 2014

New York cheesecake



New York cheesecake
/przepis pochodzi z bloga WhitePlate/

składniki na blaszkę 15x20 cm:
spód:
- 200 g ciasteczek typu degestive (tzw. petitki);
- 75 g roztopionego masła;

sernik:
- 800 g sera do serników;
- 190 g cukru pudru;
- 4 jajka;
- 3 żółtka;
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- 30 ml soku z cytryny;
- 300 ml śmietany 30%;
- kakao do posypania;

1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180oC. 
2. Blaszkę o wymiarach 15x20 cm (lub formę o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, można ją również przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
3. Ciasteczka zmielić, połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Spód wyrównać.
4. Ser, 170 g cukru pudru, jajka, żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i sok z cytryny zmiksować doc czasu, aż powstanie gładka masa. następnie wylać na spód ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
5. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Następnie wstawić sernik do lodówki. W międzyczasie ubić śmietanę z 20 g cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. Ubitą pianę wyłożyć na sernik i posypać wierzch kakaem. ponownie wstawić do lodówki na min. 4 godzin, najlepiej na całą noc.
6. Sernik trzymać w lodówce, wyjmować bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!



Te święta mają wyjątkową aurę. Z pewnością każdy pamięta zeszłoroczne bałwany - zające:) Za to w tym roku postanowiliśmy skorzystać z pięknego słońca i wybrać się na długi spacer. Co jest o wiele przyjemniejszym rozwiązaniem niż siedzenie przy stole przez cały dzień:)
Oczywiście nie mogłam nie zabrać ze sobą aparatu. Było tak pięknie, a zdjęć jest tyle, że postanowiłam podzielić je na kilka postów, a może zrobię oddzielny... Zobaczymy;)








1 komentarz:

  1. Jaka szczęśliwa psinka :)
    Uwielbiam wiosnę :)
    A sernik wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń