piątek, 16 maja 2014

Bułeczki drożdżowe na śniadanie






Bułeczki drożdżowe na śniadanie
/składniki na 5 bułeczek/

- 250 g mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 0,5 łyżeczki cukru;
- 150 ml mleka;
- 13 g masła;
- 1 roztrzepane jajko;
- 1 łyżka mleka;
- sezam - opcjonalnie;

1. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Mieszamy mąkę, sól i cukier. Masło i resztę mleka podgrzewamy do momentu, aż masło się roztopi. Suche składniki łączymy z mokrymi. Dodajemy rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre i klejące dodajemy odrobinę mąki (max. 50 g). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia przez 1 godzinę.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 5 niewielkich kulek, układamy na blasze i odstawiamy na 30 min. 
4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220oC.
5. Mieszamy jajko z mlekiem i smarujemy nim wyrośnięte bułeczki. Można posypać je sezamem.
6. Piec 15 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz