Dulce & Banana
/przepis z bloga WhitePlate z moimi zmianami/
składniki na blaszkę 20x30 cm:
Wierzch:
- 50 g masła;
- 50 g cukru;
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła;
- 120 g cukru;
- 4 jajka;
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 175 g mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżeczki mielonego imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- szczypta soli;
Banany:
- 2 - 3 średniej wielkości banany pokrojone w grube plasterki (ja użyłam dokładnie 2 i pół);
1. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Zrobić wierzch: masło skarmelizować z cukrem w garnuszku. Wlać do formy.
4. Na karmelu ułożyć plasterki bananów, a w tym czasie zrobić ciasto: Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Kiedy masa będzie jasna, miksować dodając po jednym jajku, następnie wanilię i mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Masę wlać na wierzch bananów.
5. Wstawić do piekarnika, piec 35-45 minut.
6. Ostudzić na kratce.
*idealne jest jeszcze ciepłe;)
Smacznego!
Fajnie wygląda i to włoskie brzmienie bardzo mnie przekonuje:
OdpowiedzUsuńO mniam, rozpustne to ciacho :)
OdpowiedzUsuń