wtorek, 23 września 2014
Ciasto marchewkowe
To to mamy oficjalnie jesień. Uwielbiam taką ciepłą i kolorową. Wychodzą wtedy wspaniałe zdjęcia, powietrze jest jeszcze ciepłe, ale bardzo rześkie. Jest to też pora kiedy możemy objadać się warzywami do woli i jedynym problemem jest wybór, co dzisiaj.
Od jakiegoś czasu lubię dodawać owoce do mięs i wytrawnych potraw, zaś z warzyw robić słodkie przysmaki. Marchewka to dla mnie symbol jesieni, więc jako pierwsza wylądowała w jesiennym cieście.
Ciasto marchewkowe
/składniki na blaszkę 15x20 cm/
- 800 g marchwi - obranej i startej na tarce o grubych oczkach;
- 175 ml oleju rzepakowego;
- 3 jajka;
- 175 g cukru;
- 1 pomarańcza - otarta z niej skórka oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy;
- 200 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku;
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.
2. Marchew startą na tarce o grubych oczkach połączyć z olejem, i roztrzepanymi jajkami. Następnie wymieszać z cukrem. Otrzeć skórkę z 1 pomarańczy oraz wycisnąć sok z połowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wszystko wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 15x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
4. Piec ok. 45 min. Ciasto będzie trochę wilgotne (taka natura ciast z warzywami).
5. Wyjąć na kartkę i ostudzić przez ok. 10 min. Kroić dopiero po ostudzeniu.
* Można posypać cukrem pudrem.
** Z podanej ilości wyjdzie 12 porcji.
*** Przepis pochodzi z gazety "moje smaki życia" nr 9 2014 r.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A soku z marchwi nie trzeba odcisnąć?
OdpowiedzUsuńJa nie odciskam. Jak tarłam marchew na tarce o grubych oczkach, to nie puszczała jakoś specjalnie soku.
UsuńOk :) Bo pamiętam, że kiedyś robiłam ciasto i mimo że w przepisie była mowa o odciśnięciu, ja tego nie zrobiłam i potem miałam papkę ;)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe jest najpyszniejsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuń