poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Faszerowana papryka w greckim stylu


       
      Ostatnio prezentowałam Wam przepis na grecką musakę. Mięso przygotowane do jej zrobienia można wykorzystać również do przygotowania faszerowanej papryki. Wystarczy mięsny farsz wymieszać z ugotowanym ryżem, posypać fetą i zapiec. Papryka jest przepyszna i została jednym z moich ulubionych dań.
       A Wy macie swoje ulubione przepisy na faszerowaną paprykę? Podzielcie się przepisami w komentarzu. 



Faszerowana papryka w greckim stylu

składniki na 2 porcje:
- 2 duże czerwone papryki – papryki muszą mieć płaski spód, żeby można je było bezpiecznie postawić

- farsz:
- 1/2 dużego bakłażana lub 1 mały;
- 1 cukinia;
- 2 średnie ziemniaki;
- ok. 40 ml oliwy z oliwek;
- 1 duża cebula;
- 300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej;
- 300 g pomidorów z puszki pelati;
- 50 g koncentratu pomidorowego;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (użyłam zielonego pieprzu w ziarnach, które utarłam w moździerzu)
- 1mała laska cynamonu + 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 płaska łyżeczka miodu;
- 2 ząbki czosnku - obrane;
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1 łyżka bułki tartej;
- 30 g startego sera typu graviera np. grana padano;
- 1 żółtko;
- 1 paczka ugotowanego ryżu;

- ser feta;

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.

2. Odcinamy czapeczki z pomidorów i wydrążamy nasiona.

3. Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Mięso przyrządzamy wg. tego przepisu (na grecką musakę). Mięso i ryż mieszamy dokładnie i napełniamy farszem wcześniej przygotowane papryki. Na wierzchu układamy pokruszony ser feta i przykrywamy czapeczkami.

4. Paprykę z wierzchu nacieramy oliwą. Układamy na naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min. Aż papryka będzie miękka.

5. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!!!

*papryki można przygotować dzień wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem
*papryka powinna być tak upieczona, żeby skórka sama z niej odchodziła


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz