Ostatnio prezentowałam Wam przepis na grecką musakę. Mięso przygotowane do
jej zrobienia można wykorzystać również do przygotowania faszerowanej papryki.
Wystarczy mięsny farsz wymieszać z ugotowanym ryżem, posypać fetą i zapiec.
Papryka jest przepyszna i została jednym z moich ulubionych dań.
A Wy macie swoje ulubione przepisy na faszerowaną paprykę? Podzielcie się
przepisami w komentarzu.
Faszerowana papryka w greckim stylu
składniki na 2 porcje:
- 2 duże czerwone papryki – papryki muszą mieć
płaski spód, żeby można je było bezpiecznie postawić
- farsz:
- 1/2 dużego bakłażana
lub 1 mały;
- 1 cukinia;
- 2 średnie ziemniaki;
- ok. 40 ml oliwy z
oliwek;
- 1 duża cebula;
- 300 g mięsa mielonego
z szynki wieprzowej;
- 300 g pomidorów z
puszki pelati;
- 50 g koncentratu
pomidorowego;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki świeżo
zmielonego pieprzu (użyłam zielonego pieprzu w ziarnach, które utarłam w
moździerzu)
- 1mała laska cynamonu +
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu;
- 4 ziarna ziela
angielskiego;
- 1 płaska łyżeczka
miodu;
- 2 ząbki czosnku -
obrane;
- 1 łyżeczka startej
gałki muszkatołowej;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1 łyżka bułki tartej;
- 30 g startego sera
typu graviera np. grana padano;
- 1 żółtko;
- 1 paczka ugotowanego
ryżu;
- ser feta;
1. Piekarnik rozgrzewamy
do 200 st.C.
2. Odcinamy czapeczki z
pomidorów i wydrążamy nasiona.
3. Ryż gotujemy zgodnie
z czasem na opakowaniu. Mięso przyrządzamy wg. tego przepisu (na grecką musakę). Mięso i ryż
mieszamy dokładnie i napełniamy farszem wcześniej przygotowane papryki. Na
wierzchu układamy pokruszony ser feta i przykrywamy czapeczkami.
4. Paprykę z wierzchu
nacieramy oliwą. Układamy na naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min.
Aż papryka będzie miękka.
5. Podajemy od razu po
przygotowaniu.
Smacznego!!!
*papryki można
przygotować dzień wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem
*papryka powinna być tak
upieczona, żeby skórka sama z niej odchodziła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz