sobota, 16 kwietnia 2016

Tadżin drobiowy z suszoną śliwką


Przepis na tadżin drobiowy z suszoną śliwką znalazłam w zimowym wydaniu magazynu "Kuchnia" i zrobiłam już jakiś czas temu. Zdjęcia długo czekały w specjalnym folderze na swoją kolej. W końcu zebrałam się i przedstawiam Wam przepyszne i aromatyczne danie. Mimo, że zimowe mrozy już za nami, to warto jeszcze wiosną spróbować jak smakuje to baaaardzo aromatyczne danie. Jako dodatek proponuję sałatę (u mnie roszponka) z kiełkami i musztardowo - miodowym dressingiem.




Tadżin drobiowy z suszoną śliwką
/przepis z magazynu "Kuchnia" 12/2015/

składniki dla 2 osób:
- 2 udka kurczaka;
- sól;
- pieprz;
- sproszkowana słodka papryka;
- oliwa z oliwek lub olej;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 marchewka;
- 1/2 zielonej papryki;
- 1/2 czerwonej papryki;
- 2 czerwone cebule;
- kumin;
- kurkuma;
- cynamon;
- 1 łyżeczka startego imbiru;
- 20 g listków kolendry;
- 1 puszka pomidorów pelati;
- 100 g wędzonych suszonych śliwek;
- sok z cytryny;
- 2 łyżki oliwek pokrojonych na kawałki;

1. Udka kurczaka nacinamy w kilku miejscach (lepiej wniknie w nie marynata). Nacieramy solą, pieprzem i słodką czerwoną paryką, skrapiamy oliwą. Wkładamy na 15 min. do lodówki.

2. Czosnek, marchewkę, papryki i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki.

3. Oliwę rozgrzewamy w garnku i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Wyjmujemy, a do garnka wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy marchewki, posypujemy kuminem, kurkumą, cynamonem i imbirem, mieszamy. Dodajemy kolendrę, podlewamy 3 łyżkami wody, podsmażamy.

4. Wkładamy kurczaka, wlewamy pomidory wraz z zalewą, wsypujemy drobno pokrojone suszone śliwki. Dusimy 15 min. Dodajemy papryki i dusimy kolejne 15 min.

5. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je. Sos przyprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy mięso i wypujemu oliwki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz