Od długiego czasu szukałam dobrego przepisu na musakę. Pierwszą zrobiłam
dwa lata temu, niestety nie tylko nie była smaczna, ale coś dziwnego stało się
z ziemniakami… po 10 min gotowania i 40 min pieczenia były surowe. Dokładnie!
Ta zagadka pozostała niewyjaśniona do dziś. Zaś temat musaki odłożyłam na
bliżej nieokreślone później.
Jesteśmy u progu przeprowadzki, zaczęłam więc porządkować kolejne rzeczy
i trafiłam na pudełko z przepisami, które przez kilka lat co tydzień pojawiały
się w Lidlu. Kiedy przeglądałam to znalezisko w głowie ułożyłam listę dań, które
chcę zrobić z tych przepisów. Zaczęłam od musaki.
Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo jak nam.
Musaka
/przepis autorstwa Karola Okrasy i
Lefterisa Lazarou z kuchnialidla.pl z moimi zmianami/
składniki dla 4 osób:
- 1 duży bakłażan;
- 1-2 cukinie;
- 2 duże - 3 średnie ziemniaki;
- ok. 80 ml oliwy z oliwek;
- 2 duże cebule;
- 500 g mięsa mielonego z szynki
wieprzowej;
- 600 g pomidorów z puszki pelati;
- 100 g koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
(użyłam zielonego pieprzu w ziarnach, które utarłam w moździerzu)
- 1 laska cynamonu + 1 łyżeczka
sproszkowanego cynamonu;
- 8 ziaren ziela angielskiego;
- 1 płaska łyżka miodu;
- 3 ząbki czosnku - obrane;
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1 łyżka bułki tartej;
- 40 g startego sera typu graviera np.
grana padano;
- 1 żółtko;
beszamel:
- 50 g masła;
- 40 g mąki pszennej;
- 300 ml ciepłego mleka;
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki pieprzu;
- 1 żółtko
- 1 opakowanie sera feta;
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubość
ok. 0,5 cm, obsypujemy solą. Tak samo przygotowujemy cukinię, którą również
obsypujemy solą. Odstawiamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180oC.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w
0,5 cm plastry. Smażymy na patelni grillowej. Przekładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min.
4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy grubo pokrojoną cebulę. Szklimy. Dodajemy mięso
mielone, smażymy co jakiś czas mieszając, aż do jego zarumienienia. Następnie
dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu i
często mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, zielem angielskim oraz
miodem. Dodajemy całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową i odrobinę soku z cytryny.
Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie i odparuje część płynu
(gotujemy ok. 30 min).
Sos zdejmujemy z ognia.
Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, dodajemy starty ser i żółtko.
Mieszamy.
Z sosu wyjmujemy ziela
angielskie, czosnek i laskę cynamonu.
5. Bakłażana i cukinie opłukujemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni grillowej.
6. Na głębokiej blasze układamy ciasno
upieczone ziemniaki (tak aby nie było między nimi). Na ziemniakach układamy połowę
sosu mięsnego. Na sosie układamy plastry grillowanej cukinii, ciasno, podobnie
jak ziemniaki. Na cukinii rozprowadzamy kolejną warstwę sosu mięsnego, na sosie
układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
7. Ser feta kruszymy lub trzemy na tarce.
Posypujemy wierzch musaki.
8. Beszamel: W garnku o grubym dnie na
małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając stopniowo
dolewamy ciepłe mleko. Mieszamy dalej, aż do zagotowania sosu. Gęsty sos
zdejmujemy z ognia. W dalszym ciągu mieszając doprawiamy solą, pieprzem i gałka
muszkatołową. Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.
9. Beszamel wylewamy równomiernie na
musakę.
10. Pieczemy 45 min w temp. 180oC (z termoobiegiem).
11. Upieczoną musakę, przed podaniem
odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz